Paylaş
Basına ve Kamuoyuna..

Çok değerli basın Emekçileri, Emeklilerin durumuna seyirci kalmayan emekli ve emekçi dostlarımız. Basın açıklamasına hepiniz hoş geldiniz hepinizi Gebze EYT ve Emekliler Derneği adına saygıyla selamlıyorum.

Her insan kendinden büyük insanlara saygı göstermelidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, her insana saygı göstermiş ve yaşlı insanları sevmiş, hürmet göstermiştir. Ve şu sözü söylemiştir ;” Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur. “

Emeklilikte insanca yaşamak haktır ve bunu sağlamak da devletin görevidir, ve sorumluluğudur” 

Güzel ülkemizde enflasyon karşısında Bugün emeklilerin durumu içler açısı durumdadır. Çarşıya pazara gidemez hale geldiler, satın alma güçleri kalmadı. adeta açlıkla karşı karşıya kalmış durumdadır.

İnsan onuruna yaraşır bir yaşam süremez durumdayız.

Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emekli açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor.

Bölgemizde En düşük Ev kiraları 10.000 TL oldu. 9 milyon Emekliye reva görülen maaş 7,500 TL bu maaşla emeklinin nasıl geçinmesi bekleniyor. Adeta yaşam hakkı elinden alınmış durumdadır bu duruma seyirci kalanların hiç vicdanlarınızı sızlatmıyor mu?

Emeklilere verilen 7. 500 TL sosyal yardım niteliğindeki maaş  bu enflasyon canavarı karşısında pula dönmüş durumdadır.

2003 yılı asgari ücret 226,00 TL, emekli taban aylığı 332,00 TL’ idi. Asgari ücretin %40 fazlasıydı  Bugün asgari ücret 11.402,00 TL emekli taban aylığı ise 5.683,00 TL Emekli maaşları asgari ücretin çok altında kalmıştır.

Memura %86 Emekliye %25 En düşük memur maaşı 22,000 TL en düşük emekli maaşı 7,500 TL Tam üç katı fark var. Adalet bunun neresinde, Hak bunun neresinde, bu ücretle nasıl geçinilir ki.

2003 yılından bu yana asgari ücret 51 kat artmış Emekli Taban Aylığı ise 17 kat artmıştır.

Her emekli en az 25 yılını sosyal güvenlik sistemine prim ödemiştir.

Maaşımızı cebimize koymadan, Eşimizin, çocuğumuzun, evimizin ihtiyaçlarını karşılamadan, devletimizin belirlediği oranda, Sosyal Güvenlik Kurumu’na peşin olarak primlerimizi ödedik. Ve Onların belirlediği şartlarda emekli olduk.

En ağırı Hükümetin bir yetkilisi çıkıyor, diyor ki emeklilerin bütçeye yük olduğundan bahsediyor.  

Bütçeye yük olan birileri varsa bu emekliler asla değildir,

Emekliler primlerini peşinen ödemişlerdir.

Bütçeye yük olan birileri varsa birkaç kurumdan ballı huzur hakkı alanlar, ömür boyu milletvekili olarak maaş alanlar, kamunun bütün imkânlarını ömür boyu kullananlardır.

Kimseden sadaka istemiyoruz, Yıllarca alın terimizle ödediğimiz primlerimizin karşılığı olan hakkımızı talep ediyoruz.

Emeklilere sesleniyorum. Hakedilmiş kazanılmış haklarımıza sahip çıkın. Taleplerinizden asla vazgeçmeyin.

İnsan onuruna yaraşır maaş almak her Emeklinin hakkıdır.  

Hükümetimizden 16 milyon emekli adına taleplerimiz;

-Yüksek Enflasyon karşısında alım gücümüz düştükçe maaşımızda eriyip gitti. derhal hayatımızı etkileyen zamlar durdurulsun.

– En düşük emekli kök maaşının dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebileceği;  aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) + 3,000 TL Refah payına sabitlenmesi.

-Yılda iki defa verilen Bayram ikramiyesi 15.000 TL yükseltilmesi

-İntibak yasasının acilen çıkarılması prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı veya farklı olmasına rağmen, 2000 yılı önce emekli olanların daha fazla emekli maaşı almaları emekliler arasında yaşanan maaş eşitsizliğin giderilmesi, Adaletli maaş uygulamasına gidilmesi

– Sağlıkta katkı payının kaldırılması. Ücret kesintisi nedeniyle bir çok emekli Muayene dahi olamıyor.

-Ülkemizdeki vatandaşlar arasındaki ayrım yapılmasın.  Çalışan-çalışmayan Emekli ayrımını, Memura %86 Emekliye %25 Asgari ücret %34 Emekli %25 her vatandaş aynı haklara sahip değil mi?  Memura ne kadar zam yapılıyorsa Emekliler ayrıştırılmadan aynı oranda zam yapılmasını talep ediyoruz.

-Biz ülkemizde Cumhurbaşkanı’mızın iki dudağı arasında bir yaşama mahkûm olmak istemiyoruz. Yıllarca verdiğimiz primlerimizin karşılığını talep ediyoruz.

-Kısacası Sosyal yardım niteliğinde bir maaş değil. İnsan onuruna yaraşır bir Emekli maaşı talep ediyoruz. 

-Maaşlar Yoksulluk sınırını geçmedikçe adil ve insanca bir yaşamdanda söz edilemez.

Haklarımızı alana kadar hem alanlardan ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.

EYT ve Emekliler Federasyonu 24 Aralık 2023 Mustafa Kemal Kültür Merkezi Beşiktaş yapılacak Salon Mitingine Herkesi davet ediyoruz.

Katılım yapan basın mensuplarına, Duyarsız kalmayan Emeklilere ve katılım yapan gönül dostlarımıza selam olsun hepinizi saygıyla, Selamlıyorum.

Nuh Erdoğan ERDOĞAN 

Gebze EYT ve Emekliler Dernek Başkanı

Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir