Paylaş

Selamun aleyküm Küçük Başağam selamun aleylüm yarenler!

– Diye selamlayarak “sağ elini sol göğsünün üzerine vurarak” girdi Meydana, Çavuş Menderes Karakoç

Küçük Başağadan yarenlerin salona girişi ve yaren meclisinin başlaması için gereken izni aldıktan sonra, bir düzen içerisinde yaran meclisine dahil olan Büyük Başağa’ya, Reis’e, genç yarenlere ve misafir ağalara yerlerini göstererek ve tek tek selamlayarak devam etti.

Ta ki ek küçük yaren yerine geçinceye kadar…

Büyük Başağanın müsaadesi ile herkes bulunduğu yere oturdu “dizlerini kırarak”

***

Çavuş’un yaran meclislerinde usul erkan öğrenerek yetiştiği bu göreve liyakat esasına göre seçildiği belliydi.

Yaran meclisinin düzenini, disiplinini, güvenliğini, oturma ve konuşma düzenini sağlıyor, ikramları servis ediyor, gelen misafir ağalara yer gösteriyor, oyunları yönetiyor tura’sının varlığı ile hizaya getiriyordu usule aykırı hareket eden genç yarenleri…

Ardından Büyük Başağa “Fazlı Karamehmetoğlu” Küçük Başağa “Recep Sarıhan” Reis “Mehmet Göktaş” selamladı tüm yarenleri.

Kıdem sırasına göre herkesin tek tek tüm hazirunu selamlaması, yaran meclisine katılan yaşı en küçük “tahminen 5-6 yaşlarında ki” yaren’in selamlalaması ile son buldu.

Kıyafetleri ve disiplinleri ile hem beğeni hem de takdir topladılar.

Yaran meclisine herkesten önce gelerek Şahnişin’e yani baş köşeye geçerek çalıp söyledikleri yöresel türküler ile herkesi geçmişe götüren, sazı güzel sesi güzel Sazende Heyeti ayrıca takdir ve övgüye değerdi.

Uzun zamandır izlediğim en güzel dernek gecesi idi.

Dernek gecesi demek haksızlık olur, doğru tabir “Çankırı Ahi Yaran Gecesi”

***

Tahminen 60 kişinin emek verdiği yöresel kıyafetleri ve oyunları ile doyumsuz bir gece düzenleyen Çankırı yarenlerini büyük bir beğeni ile izledik birkaç gün önce.

Bu vesilesi ile Kocaeli – Sakarya Çankırı Dernekleri Federasyonu Başkanı Bahadır ALİGÜL, Başkan yardımcıları Mustafa ÇALIM ve Özgür EFE nezdinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.

Dilerim bundan sonra şehrimizde faaliyet gösteren tüm hemşeri dernekleri Çankırıları örnek alır, düzenledikleri programlarda yiyecek içecek ve folklor gösterisi ikramlarına memleketlerinden buraya taşıdıkları örf adet gelenek göreneklerinin yansıtıldığı gösterimleri de canlandırarak kültürümüzün genç kuşaklara aktarılmasını, hafızalarımızda canlı kalmasını sağlarlar!

Böyle derneklerimizin emekleri olmasa internete yaren gecesi yazdığımızda karşımıza çıkan ticarileşmiş, pavyon eğlencelerine indirgenmiş yoz bir atmosfer çıkar bu da ecdadımızın kemiklerini sızlatmaktan öteye gitmez.

İşte bu nedendir ki hemşeri derneklerimizin etkinlikleri faaliyetleri kültürümüzün yaşatılması açısından çok önemlidir.

Tüm Çankırılı Dostlarıma selam ve sevgilerimle…

Yücel Alpay Demir.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.