Paylaş

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Seddar Yavuz ile birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezini ziyaret ederek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Ziyarette; Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci ve Vali Seddar Yavuz’a Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil,  Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik,   Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Niğde Belediye başkanı Emrah Özdemir, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve  muhtarlar eşlik etti.

Başiskele ilçemizdeki 42 dönüm alanda kurulan Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezini gezen Sayın Bakanımız, Sayın Valimiz ve beraberindekiler, merkezde yetiştirilen biberiye, tıbbi nane ve oğul otundan oluşan tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirildiği alanı inceleyerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Ziyaretin ardından Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak yaptığı açıklamalarında; Türkiye’nin yıllarca jeopolitik üstünlüğü sadece kavram olarak kullanıldı. Bu jeopolitik üstünlük ne anlama geliyor, dünya için nasıl bir değer ifade ediyor maalesef bunun içi bir türlü doldurulamadı. 2002 den buyana Sayın Cumhurbaşkanımızın önce Başbakan daha sonrada Cumhurbaşkanı sıfatı ile dünyaya örnek olabilecek izlemiş olduğu dış politikanın yansımaları ve en son uygulamalarından birisini bugün yaşamış olduk. Bunun öncesine gitmekte yarar var. Zira Antalya’da bir diplomasi forumu ve bu diplomasi forumu çerçevesinde tarafların bir araya gelmesi ve sonra İstanbul’da buluşma, nihayetinde de 22 Temmuz’da bu 4’lü zirve adını verdiğimiz Rusya-Ukrayna-BM-Türkiye birlikte bu ortak girişimi gerçekleştirmiş oldular. Başladıkları noktadan son ana kadar burada da adına Tahıl Koridoru dediğimiz dünyanın da çok fakru zaruret içerisinde olduğu bir dönemde bu koridordan dünyayı rahatlatacak, gıda krizini yeniden gündeminden düşürecek miktarda bir geçiş söz konusu oldu. 431 gemi geçti. Buda 10 milyon ton tahıl başta olmak üzere gıda ürünlerine tekabül ediyordu. %60’dan fazlasını en az ihtiyacı olan ülkeler alırken, en fazla buna ihtiyacı olan ülkelerin aldıkları ise maalesef %6’larda kalmıştı. Buda yetmezmiş gibi son anda Ukrayna Rusya arasındaki yeni gerginlikle beraber bunu Rusya tarafı yeni bir aksiyon olarak askıya almıştı. Tıpkı bu koridorun başlangıcında, devamında, esirlerin takasında ve şimdide Rusya’nın askıya almış olduğu bu kararının inşallah yeniden kaldırılması ve kaldığı yerden devam etmesi adına önemli bir girişimi Sayın Cumhurbaşkanımız sağlamış oldu. Dünya bir kez daha derin bir nefes aldı ve temennimiz arzumuz iki ülke arasındaki bu çatışmanın, savaşın barışla son bulması ve devamında da coğrafyamızda hayatın kendi normal akışı içerisinde sürmesidir. Bu arada dünyanın Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türkiye’yi takdirlerini içeride duymayanlar veya duymak istemeyenlerde duyarlar. Bu ülke bu lideriyle birlikte Türkiye yüzyılı adını verdiğimiz 2023 ile beraber yeni bir şahlanışı inşallah gerçekleştirecektir. Ben de Tarım ve Orman Bakanı olarak Sayın Cumhurbaşkanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu moderatör ara bulucu rolüne olumlu tepki veren Putin’e  şükranlarımızı sunuyorum. Her iki lidere bu manada biz sektör olarak sadece teşekkür ederiz, şükranlarımızı sunarız. İnşallah bu dar boğaz geride kalmış olacak ve bu konu tekrar daha önceki kaldığı noktadan devam etmiş olacak.

Çalıştayın 2.’sinin Kocaeli’mizde Olması Bizi Çok Mutlu Etti

Kentsel ve yerel tarım hakkında açıklamalarda bulunan Sayın Bakan: “Bizim merkezi hükümetler olarak aldığımız aksiyonların yerelde de mutlaka karşılığının ve bu konuya destek verenlerin olması lazım. Yereldeki en büyük oyuncularımız ise; büyükşehir ve ilçe belediyelerimizdir. Dolayısıyla belediyelerimizin, yerel yönetimlerimizin bu konuda bizlere sağlayacakları destekle Türkiye’nin daha sağlıklı, daha sürdürülebilir, daha çevreci, kadını ve gençleri gözeten daha etkin bir üretim yapmasını da desteklemiş olacaklardır. Özellikle böyle bir çalıştayın 2. sinin Kocaelimiz gibi hemen İstanbul’un yanı başında olan bir büyükşehrimizde organize edilmiş olasından dolayı ayrıca çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bu organizasyona ev sahipliği yapan başta Valimiz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız ve burada etkisini ve katkısını gösteren herkese de teşekkür ediyorum. Güzel bir etkinlik olduğunu görüyorum çünkü sadece ulusal bir düzeyde değil aynı zamanda da gerek Afrika’dan gerek Balkanlar’dan gelen misafirlerde var. Çok önemli bir tecrübe paylaşımı olacak. Türkiye’nin bu alanda kat ettiği bir takım tecrübeleri bu kardeş, dost ülkeler de gönderdikleri bu temsilcileri aracılığıyla edinmiş olacaklardır. Oldukça keyif aldığım bir etkinlik oldu. Biz tarım alanında yapılan her etkinliğe elimizden geldiği kadar katılmaya çalışıyoruz ama buradaki etkinliğin işin içerisinde yerel yönetimlerin olması tabiri yerindeyse bizi daha çok mutlu etmiştir. Katılan herkese şükranlarımı sunuyorum.” diyen Sayın Bakan herkese teşekkür etti.

 

 

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.