Paylaş

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanlığınca 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilişinin 88.yıldönümü vesilesiyle İzmit Şehit Ramazan Sarıkaya Kültür Merkezinde ‘Hayatın stresine ara ver’ isimli etkinlik düzenlendi. Etkinlikte masalarda boş yer kalmazken kadınlar konuşmaların sonunda gönüllerince eğlendi.

25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü ve 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı verilişinin anlamın ve önemine dair konuşmalar yapılan etkinlikte CHP, Deva Partisi, İyi Parti İzmit ilçe kadın kolu başkanlarının yanı sıra stkların kadın temsilcileri de katıldı. Programda Çayırova ilçe kadın kolları Başkanı olarak atanan Elif Aydın ve Derince ilçe kadın kolları başkanı olarak atanan Sevim Alşengi’ ye yetki belgeleri İl Başkanı Serap Çakır tarafından takdim edildi.

İl Kadın Kolları Başkanı Emine Kedek selamlama konuşmasını yaptı. Ardından İl Başkanı Serap Çakır günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Başkan Çakır’ın konuşması hanımların beğenisini toplayarak ara ara alkışlarla kesildi.

Başkan Serap Çakır, yaptığı açıklamasında şunları belirtti:

25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününü geride bıraktık. Verilere göre 2021 yılında en az 339 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Bu rakam önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20 arttı.
2022’nin ilk 10 ayında ise 280 kadın öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde ve kadına karşı çeşitli şiddet oranlarında artış yaşanırken, her yıl yüzlerce kadınımız cinayete kurban gidiyor.

Kadına şiddetle mücadele partimizin temel politikalarının başında yer alıyor. Şiddetin tek boyutu elbette cinayetler değil. Bir ölen kadınlar var bir de maruz kaldığı çeşitli şekiller de şiddet nedeniyle her gün ölen kadınlarımız var. Yasaların yetersizliği, karakola giden erkeğin çay içip çıkması, kadına yönelik şiddeti artırmak şöyle dursun neredeyse teşvik eder nitelikte.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve uzunca bir süredir de uygulanmıyor oluşu da gerek ilimizde gerekse ülkemizde kadın cinayetlerinin bu denli artmasındaki bir başka faktördür. Biz kadın haklarını ve kadının korunmasını temel hak politikalarından birisi olarak belirlemiş bir partiyiz. Bu sözleşmeye tekrar taraf olarak, şiddetin önüne geçmek için gerekli anayasal çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Eski Türk toplumlarına bakıldığında kadınların temsil ve karar gücünün yüksek olduğunu, daha sosyal ve yönetimlerde ön planda olduklarını görüyoruz. Medeniyet ilerledikçe özellikle sanayi devriminden sonra kadın haklarında gerileme yaşanmıştır.

5 Aralık 1934’te Türk Kadınına ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanındı. Yarın 5 Aralık ve bizlere ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanınmasının 88. yıl dönümü.

Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.

Bu anlamlı gün; kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.