Paylaş

Özel oturum ve paneller ile devam eden Kartepe Zirvesi’nde, “Akıllı Şehir” paneli gerçekleştirildi

Akıllı şehir, mutlu şehir demektir

Eş zamanlı olarak birçok özel oturum ve panelin gerçekleştirildiği, ‘’Kentleşme ve Mutlu Şehirler’’ konulu Kartepe Zirvesi-2019 devam ediyor. Beril Dedeoğlu Salonunda “Akıllı Şehir” paneli gerçekleştirildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği panelde akıllı şehir ve akıllı şehir örnekleri ele alındı.

AKILLI ŞEHİR PROJELERİ; NUR SULTAN

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’daki akıllı şehir projelerinde bahseden Doç. Dr. Aigül Zabirova, “Ben kendi şehrim Nur Sultan’dan bahsetmek istiyorum. Sovyet öncesi dönemlerde Kazakistan’da şehirleşme oranı çok düşüktü. Nursultan ülkenin kuzetinde Rusyaya yakın bir yerde bulunuyor ve sert bir iklime sahiptir. Hükümet yıllarca güneyden kuzeye insanların göçünü teşvik etti. Nur Sultan’a çok büyük yatırımlar gerçekleştirildi. Kazakistan hükümeti 5 şehri kapsayan akıllı şehirler projesini ortaya koydu.” şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİ İLE AKILLI ŞEHİRLER

Şehirleri teknolojileri açısından değerlendiren Mercer Parakatil, “Eğer insanlar mutluysa teknolojiyi ve akıllı şehir uygulamalarını yaygınlaştırabilirsiniz. İş imkanları, kalacak yerlerin çekiciliği, güvenlik burada belirleyicidir. Akıllı şehir uygulamaları da şehirleri çekici kılmak için fırsatlar sunmaktadır. Şehirler bilgide, inovasyonda ve rekabette dünya ile yarışmaktadır. 50 yıl önce köy ya da çöl iken, bugün mega şehir haline gelmiş yerler var’’ bilgisini verdi.

“2050 YILINDA 5 MİLYAR İNSAN ŞEHİRLERDE YAŞAYACAK”

Fütürist turizmci Cem Kınay, “Dünyada en çok konuşulan konularda birisi de Akıllı Şehir mevzusudur. Bu yılkı zirvenin konusu çok güzel gerçekten, buradan insanların faydalanması gerekiyor. Dünyada çeşitli trendler bulunuyor. Bu trendler, teknolojinin hızlı ile sürekli olarak değişiyor. Bir şehrin lezzeti, sağlığı, tasarımı ve sosyalleşme alanları önem taşıyor. 2050 yılına kadar dünya üzerindeki nüfusun yüzde 60’ını oluşturan 5 milyar insan şehirlerde yaşayacak. Eğer şehirler akıllı şehir olmaz ise bu bir kaosa neden olacak. Eğer akıllı şehirler kurulursa şehirlerde belirli şartlar altında düzen sağlanabilir ve tasarruf olabilir” dedi.

“AKILLI ŞEHRİN ODAĞI VATANDAŞ MEMNUNİYETİDİR’’

Akıllı şehir uygulamalarına yönelik örnekler veren Verisun Teknoloji’den Sadullah Uzun, “Akıllı Şehir içerisinde insan, çevre ve doğa iç içe bulunmaktadır. Akıllı şehir yerel yönetimi desteği ve halkın katılımı ile gerçekleştirilebilir. Aslında akıllı şehir demek mutlu şehir demektir. Akıllı şehir denildiğinde sadece teknolojik imkanlar kullanılarak oluşturulmuş şehirler değildir. Akıllı şehrin odağı vatandaşların memnuniyetidir” ifadelerini kullandı

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.