Paylaş

Aslen Muğlalı,  Atatürk’ ün akranı…

17 yaşına kadar Muğla’da okuduktan sonra Selanik’e ziraat eğitimi almaya gider.

Sonra İstanbul’a gelerek Halkalı da Ziraat eğitimine devam eder.

Mezun olduktan sonra, bir zaman Orman ve Maden üzerine devlet memurluğu yaptıktan sonra, Bursa’da öğretmenlik yapar.

***

Milli Mücadele de aktif görevlerde bulunur.

Hatta Milli Mücadele Hükümetinin kurduğu İktisat Bakanlığında ilk Tarım Genel Müdürü olur, başarılı tarım politikaları yürütür.

Yeni kurulan Cumhuriyet yıllarında işsizliğin ve buna bağlı olarak güvenlik sorunlarının arttığı Doğu Karadeniz’de halka yeni iş imkanları yaratmakla görevlendirilir.

“Çünkü işsizlik suçun her türlüsünü beraberinde getirir”

Öğrencilik yıllarında Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi öğretmenlerinden Ali Rıza Bey’in 1917’de Batum’da yaptığı inceleme sonucu yazdığı raporu okur!

Raporda, Rize dolaylarında çay yetiştirilmesinin mümkün olduğu, sebepleri ile birlikte ifade edilmiştir.

1923 yılında çay ve narenciye fidanlığı kurmak üzere Rize’ye gönderilir, hazineye ait 15 dekarlık arazide çalışmalarına başlar.

***

Bölgede bazı meraklıların Batum’dan getirerek süs bitkisi olarak diktikleri çay fidanlarının gayet iyi geliştiğini görür.

1924’te Batum’u ziyaret ederek Ruslar tarafından kurulmuş olan çay bahçelerini, çay fabrikasını ve Astropikal Bitkiler Araştırma İstasyonu’nu inceler.

Beraberinde getirdiği çay tohumlarını, fidanları, narenciye ve bazı meyve çeşitlerini fidanlığa diker ve bölge yapısının çay yetiştirmeye uygun olduğu görüşüne varır.

Batum’dan çay fidanı getirip halka ücretsiz dağıtır ancak, ilgi görmez.

İşin peşini bırakmaz…!

Ankara’ya dönerek bu konu ile ilgili bir yasa teklifi hazırlar ve, Rize Vilayeti ile Borçka Kazasında; Fındık, Portakal, Limon, Mandalina, Çay Yetiştirilmesi Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girmesini sağlar.

Bölge halkına daha önce hiç tanımadıkları bir şeyi sevdirmek ikna etmek faydasına inandırmak zordur, ilk başlarda gerçekten işler hiç de istediği gibi gitmez…

İhtiyaç üzerine öğretmenliğe geri döner.

Ama pes etmez!

1938’de Rize ve çevresinde kurulacak Zirai Teşkilatında çay üretiminin yaygınlaşması için yoğun olarak çalışır.

Ve çayın doğu Karadeniz de bu gün en önemli geçim kaynaklarından biri olmasında emeği olur, ahde vefalı her çay tüccarı aklına geldikçe dua eder!!!

Ve daha neler neler…

***

Hatta bu bölgeye emeğin çok siyasete gir aday ol seni Milletvekili yapalım derler! 1950 seçimlerinde milletvekili adayı olur ancak seçmezler(!) “gülücük, gülücük”

1695 de hayata gözlerini yumduktan dört sene sonra TÜBİTAK Hizmet Ödülü’ne değer görülür.

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah, ülkemizin tarım politikalarına önemli katkılar sağlamış, köylünün çiftçinin ufkunu açmış onlara yol göstermiş, Tarımın ve üretimin önemini anlatmış biri…

Bu gün içtiğimiz her keyif çayında payı var!

Aynı şimdilerde ki şey gibi! Şey!!! Düşündüm düşündüm maalesef örnek verecek kimse bulamadım.

Geçen sabah haberlerde, eskilerden tanıdık bildik dindar yönleri ile tanıdığımız büyük bir holdingin müdürü övüne övüne 105. avm lerini açtıklarını yıl sonuna kadar avm sayısını 150 ye çıkartarak 600 kişiye daha iş imkanı sağlamayı planladıklarını söylüyordu!

İthalatın bu kadar arttığı tarımsal ürünlerin fiyatının bu kadar arttığı bir dönemde 105 avm yerine 105 yeni tarla açsaydınız da 60.000 kişiye istihdam sağlasaydınız daha güzel olurdu ya neyse.

Hey gidi Zihni Derin hey, aslında şimdilerde sana yeniden ihtiyaç var ama!

Şimdilerde yaşıyor olsaydın sana da bir kusur bulunur bir kulp takılırdı ya neyse…

Ruhun şad olsun.

Demem o ki;

Bizim ekonomik anlamda iyiye gitmemiz, refah seviyemizi yükseltmemiz ve buna bağlı olarak suçun her türlüsünü azaltmamız için, Milli Eğitim ve Tarım politikalarımızı Zihni Derin gibi idealistlere teslim edip, enerjimizi, paramızı ve imkanlarımızı içinde ziraatçiliğin de olduğu onlarca bölümden oluşan meslek liselerine harcamalıyız.

Peki biz hangi okullara harcıyoruz!!!

Offf of, resmen harcıyor, harcanıyoruz…

Ne diyelim Allah yardımcımız olsun, bakarsın iyi olur…

En iyisi demleyeyim bir keyif çayı içeyim, siz de için, şimdilerde yerli ve milli olan ender tarım ürünlerinden biri “rahmetli Zihni Derin’in ülkemize kazandırdığı tarım ürünü” ÇAY.

Demi aldıkça gamı da alır inşallah.

Bu arada unutmadan,

İzmit’in adının Kocaeli olarak değiştirilmesinin 98. Yıl dönümü de mübarek olsun inşallah.

Selam ve dua ile.

 

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.