Paylaş

Ara ara duyarız işsizlik oranı şu kadar oldu bu kadar oldu diye! İşi olana her gün düğün bayram, olmayana Allah yardım etsin.

Peki dünya genelinde işsizlik oranının en yüksek olduğu yaş grubunun 18-25 ile 45-60 yaş aralığında olduğunu…

Bu yaş gruplarında çalışanları ortalama %50 sinin asgari ücret ve asgari ücrete yakın maaş aldığını…

18-25 yaş aralığının tecrübe eksikliğinden dolayı iş bulmakta güçlük çekerken, eleman çıkartılırken de yaşları ilerlemiş olduğu için genellikle 45-60 yaş aralığının tercih edildiğini, biliyor musunuz?

***

Kamu kurumlarında çalışma şartlarının özel sektöre göre çok daha rahat olduğu için, genellikle herkesin zorunlu emeklilik yaşı olan 65 yaşına kadar çalışmak istediğini…

Kamu kurumunda yaşlanmak ile özel sektörde yaşlanmanın aynı olmadığını yani yıpranma oranlarının ve yaş ilerledikçe üzerlerine düşen iş yükünün aynı olmadığını…

Kamu kurumunda ki idarecilerin çalışanların yaşına göre iş verebilme imkanının, performansın önemi ve herkesin aynı iş yerinde emekli olma şansının az olması dolayısı ile özel sektörde olmadığını…

Biliyor musunuz?

***

Bir de!

Hayat sorumluluğunun başında ve sağlığının zirvesinde olduğu için performansın en yüksek olduğu 25-45 yaş aralığında ortalama 20 yıllık çalışma süresinin, günümüz şartlarında emekli olmaya yetmemesini de ekleyelim!

Alın size mağdur bir kitle.

***

Evet bu gün EYT li diye bilinen, işe girdikleri yıllarda ki emeklilik sistemi değişmemiş olsaydı bu gün çoğunun emeklilik hakkı kazanacağı, ancak yasa değiştiği için her biri ortalama 10 yıl daha maaş bağlanmasını beklemek zorunda kalan bu insanlar, bu gün küresel ekonomik krizin etkilerinin yanı sıra bir de COVİD 19 etkileri ile mücadele ediyorlar.

Etmeye çalışıyorlar.

***

Şöyle düşünün!

Siz bu gün iş yerinize eleman alacak olsanız 30 yaş altı, zıpkın gibi gençler varken 40 yaş ve üzeri başvuranları alır mısınız?

Bir de şöyle düşünün 45-50 yaş aralığındasınız işinizi kaybettiniz emeklilikte yaşınızı doldurmadığınız için bekliyorsunuz ve size iş lazım!

Evinizi geçindirmek zorundasınız! Ne iş yapabilirsiniz?

Sizi işe kim alır?

Durum bu.

İşte onun için bu yaş grubunun emeklilik haklarının verilmesi, geçim zorluğu çeken insanlara ilaç gibi geleceği gibi.

İşsizlere de iş kapısı açacak.

***

Elbette istemek, olsun demek kolay, yapabilmek zordur, ülke ve dünya şartları bellidir, ancak usul de böyledir, insanların hakkını istemekten başka çareleri yoksa ne yapsın?

Kusura bakmayın ama hiçbir hakkı olmadığı halde aniden çıkan torba yasalarla turnayı kör edecek kadar şanslı emeklilikleri düşününce, herkesin elini vicdanına koyma vakti geçti de! Geri gelir inşallah!

***

Zaman, sayıları 5 milyona varan bu mağdur kitlenin sesini duyma, Covid 19 vesilesi ile gündemde kendilerine yer bulamayanları unutmama zamanıdır.

Ben 2023 yılına kadar bu sorunun ekonomik alt yapısı hazırlanarak çözüleceğini düşünenlerdenim, yaşanan mağduriyetler sayfalara sığmaz ve çözülmesi lazım.

Devletimiz büyük ve güçlüdür, vatandaşının hakkını vereceği için zora düşmez olsa olsa hazinedeki paraların bereketi artar!

İnşallah en kısa zamanda hayırlısı ile olur.

Selam ve dua ile.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.