Paylaş

İzmit Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Necat Çakır, İzmit Belediyesinin borçları artmış’ diyen AKP’li meclis üyesi Hayrettin Ünlü’ye, “Bilançoda bir varlık artışı varsa, borcun artmış olmasının önemi yoktur. Öz varlıklarımızda da artış var. Dolayısıyla yabancı kaynak doğru yerde kullanılmış. Bu muhasebe dilinde böyle yorumlanır” şeklinde yanıt verdi

İzmit Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Marmara Belediyeler Birliğinin üye belediyeleri tarafından gerçekleştirilmiş olan iyi uygulamaların ödüllendirildiği Altın Karınca Ödül Törenine katıldığından ötürü meclis toplantısına katılamadı. Toplantıya İzmit Belediye Başkan Vekili Çetin Sarıca başkanlık yaptı. Mecliste 21 madde görüşülerek karara bağlandı.

“BÜTÇE GELECEĞİ ÖNGÖRMEKTİR”

Meclis toplantısında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Necat Çakır, “Bütçe hem stratejik planlar hem de performans programları dikkate alınarak hazırlanır. Bütçe geleceği öngörmek, geleceği planlamak, geleceği tasarlamaktır. Biz 2022’nin bütçesini yaparken bunlara dikkat ettik ve bunun yanında da yeniden değerleme kat sayısına, TÜİK’in vermiş olduğu enflasyon oranı olan 9,8’i dikkat alarak bütçeyi 410 milyon lira olarak meclis gündemine getirdik.

“EK BÜTÇE YAPMAK ZORUNDA KALDIK”

Buradan yine oy birliğiyle geçmişti ancak 410 milyon liralık bütçe daha 5. Ayda yeterli gelmediği için 100 milyon liralık ek bütçe yapmak zorunda kaldık. Ek bütçe yaparak bunu 510 milyon liraya çıkardık. Yani yüzde 24 bütçe artışına gittik. Bu süreç içerisinde yine 510 milyon liralık bütçe yeterli gelmedi ve artı 340 milyon liralık bir ek bütçe daha yaparak bütçemizi 850 milyon liraya getirdik.

“BUGÜN ENFLASYON ORANI YÜZDE 83”

Yani yüzde 66 gibi bir artış yaptık. 410 liralık bütçe ile 850 milyon liralık bütçeyi karşılaştırdığımız yüzde 107 gibi bir artış oldu yıl içerisinde. Bunun nedenleri plan bütçe komisyonunda olan arkadaşlarımın ve mali işlerdeki arkadaşların kabahatinden dolayı değildi. Bunlar geleceği iyi öngörememiş değildi. Dediğim gibi yeniden değerleme katsayısı ve TÜİK’in öngördüğü enflasyon oranları dikkate alınarak yapılmıştı. Bugün itibarıyla yüzde 83 gibi bir enflasyon oranı var.

“UMARIM SENE İÇİNDE EK BÜTÇE YAPMAYIZ”

Ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı bu ek bütçeler yapıldı. 3 mali müşavir meslektaşımın olduğu komisyon 1 milyar 250 milyon liralık 2023 yılı bütçe meclis gündemine geldi. Bu bütçeyle biz belediye başkanımıza gelirlerin toplanması anlamında ve harcamaların yapılması noktasında yetki vereceğiz. Bu meclis kararı umarım ve dilerim 1 milyar 250 milyon liralık bütçemiz yıl içerisinde bir daha ek bütçelerle değişmez. Hayrettin arkadaşım ‘borçlar artmış’ dedi. Bir borcun artmış olması bilançonun aktifinde bir varlık yaratmışsa o zaman borcun artmış olmasının önemi yoktur.

“HAYIRLI UĞURLU OLSUN”

Önemli olan bilançonun varlık kısmına bakmaktır. Borçlar nerede kullanılmış buna bakmak lazım. Belediye borçlanmış da o kaynak nerede kullanıldı? Baktığımız zaman biz buna meslek dilinde öz kaynaklar, öz varlıklar diyoruz. Öz varlıklarımızda da artış var. Öz varlıklarımızda bir eksilme yok. Dolayısıyla yabancı kaynak doğru yerde kullanılmış demektir. Bu muhasebe dilinde böyle yorumlanır. Bütçemizin önce güzel İzmitimize, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.